alles is verbonden ~ all is connected

Innerlijke criticus

English version: under construction

 

Innerlijke Criticus

Veel mensen hebben, vaak zonder dat ze het weten last van hun innerlijke criticus. Ze zitten zichzelf dwars, geven zichzelf op hun kop, schelden zichzelf uit, meten zichzelf de maat. 

De Innerlijke Criticus heeft altijd te maken met moeten en (niet) mogen. Moet je veel van jezelf? Is het nooit goed genoeg? Moet je eerst hard werken voordat je mag ontspannen? Dan is je Innerlijke Criticus aan het woord.

Als we niet goed weten hoe hiermee om te gaan, belanden we in conflict met onszelf; we noemen dat ook wel een innerlijk conflict. 

Een strenge, kritische manier van omgaan met onszelf kan belemmerend en schadelijk zijn. Het haalt ons zelfvertrouwen onderuit of laat ons zelfs zo lang doorgaan tot we overspannen of burn-out zijn. Onzekerheid, angst, depfessieve gevoelens of een depressie hebben meestal te maken met een strenge Innerlijke Criticus.  

Het kan moeilijk zijn om je Innerlijke Criticus te herkennen. Dit komt onder andere omdat het een deel is van onszelf. Ook is het soms geen duidelijke innerlijke stem, maar meer een gevoel, bijvoorbeeld een vage angst of lichte spanning.

Als er in onze omgeving meer mensen zijn met een strenge Innerlijke Criticus, dan wordt dit deel van onszelf bevestigd en gaan we er meer naar luisteren. 

Met een Innerlijke Criticus word je niet geboren; die krijg je in je opvoeding mee. Daarom kunnen we in onszelf niet alleen de kritische stem herkennen, maar ook de, vaak onzekere of angstige, maar soms ook rebelse en opstandige gevoelens van het Innerlijk Kind. 

We hebben allemaal een Innerlijke Criticus (en een Innerlijk Kind).
Het goede nieuws is dat we er vrij van kunnen worden.
Stap één is om het te gaan herkennen.
Stap twee is om ons ervan te differentiëren, los te maken.
Dan krijg je meer macht en zeggenschap over jezelf, wat leidt tot meer vrijheid om bewuste keuzes te maken.  

De Acceptance en Commitment Therapie werkt met de Innerlijke Criticus, maar noemt het: Hoofd of Denken.

Het Ouder/Volwassen/Kind model uit de Transactionele Analyse geeft mooi zicht op hoe dit fenomeen in de interactie tussen mensen vorm krijgt.